Neon reclame?

Neon Reclame

Licht heeft zijn eigen fascinatie en aantrekkelijke neonreclames kunnen meer aandacht trekken dan welk ander reclamemedium dan ook. Ook nu nog zijn verzamelaars zo enthousiast over de verscheidenheid en originaliteit van de eerste neonreclames uit de jaren dertig dat ze er hoge prijzen voor betalen. Omdat ook wij hopeloos verslaafd zijn aan de magie van kleurrijke borden, tekens en letters, hebben we met Wij hebben van onze passie ons beroep gemaakt. Wij hebben ons gespecialiseerd in hoogwaardige neonreclame met exclusieve designs en produceren verlichte afbeeldingen met logo’s en belettering voor zowel commercieel als particulier gebruik.

Geschiedenis

Kun je je Las Vegas voorstellen zonder neonreclames? Hoe anders zouden Tokio, Hong Kong of Bangkok eruitzien als er geen neonreclames waren? Hoe donker zouden de binnensteden van Berlijn, Hamburg of Frankfurt zijn zonder hun neonlichten?

Verlichte reclame met gloeilampen bestond al in de 19e eeuw. Met de uitvinding van de TL-buis in 1919 werd echter de basis gelegd voor kleurrijke neonreclames op grote schaal. In de VS begon de neonreclame al in het midden van de jaren dertig aan zijn triomftocht. Daar was het de autofabrikant Packard die als eerste dit reclamemedium ontdekte. Met het economische wonder van de jaren vijftig vond lichtgevende neonreclame eindelijk zijn weg naar Duitsland. Of het nu gaat om winkels, bioscopen of restaurants – ze waren allemaal van ver herkenbaar aan de kleurrijke flitsende letters, afbeeldingen en logo’s, die al snel overal het stadsbeeld vormden.

Ondertussen is neonreclame geëvolueerd. In plaats van de klassieke tl-buizen van mondgeblazen glas gebruiken we tegenwoordig vooral moderne led-buizen. De originele neonreclame uit de jaren 50 en 60 is echter een begeerd cultobject geworden – voor verzamelaars en voor mensen die hun bedrijfs- of privépand in vintage stijl willen inrichten. Als u uw individuele LED-reclameverlichting ontwerpt in onze online configurator, kunt u zich laten inspireren door oude neonreclame. Wij vervaardigen precies het product dat u wenst en beloven u eersteklas kwaliteit.

Wat is LED-neon precies?

Traditionele TL-buizen bevatten een inert gas dat bij het inschakelen wordt ontstoken door de hoogspanning. Terwijl de eerste lampen eigenlijk nog met neon gevuld waren, worden tegenwoordig vooral andere edelgassen zoals argon of krypton gebruikt vanwege hun betere eigenschappen. Een fosfor aan de binnenkant van de glazen buis zorgt voor de gewenste kleur van de neonreclame. De buis zelf werd vroeger door glasblazers in een moeizaam proces van vakmanschap vervaardigd en direct gecontroleerd op gebreken. Klassieke tl-buizen zijn gemaakt van dunwandig glas en zijn daarom kwetsbaar. Omdat ze giftig kwik bevatten, worden ze als speciaal afval beschouwd wanneer ze worden weggegooid.

LED-buizen daarentegen zijn niets meer dan gewone buisvormige LED-lampen. Ze bevatten een draagbord waarop veel individuele LED’s op een rij zijn gesoldeerd. De light-emitting diodes zijn halfgeleidercomponenten met een speciale LED-chip. Als dit wordt geactiveerd, zendt het fotonen uit die het menselijk oog als zichtbaar licht waarneemt. De lichtkleur voor dit type neonreclame hangt af van de gebruikte materialen. In vergelijking met de klassieke TL-buizen scoren LED-buizen met hun lange levensduur en aanzienlijk lager energieverbruik, wat een positief effect heeft op het milieu. Ze geven een aangenaam en levendig licht, hebben geen inschakelvertraging en flikkeren niet. Waren LED’s aanvankelijk alleen in neonreclames te vinden, tegenwoordig kunnen ze ook als volledige verlichting worden gebruikt.

Neon reclame?
Schuiven naar boven