Zuur is niet alleen leuk, maar ook gezond. Beitsen met of zonder azijn zorgt ervoor dat groenten langer meegaan, maar het kan nog meer – zo eenvoudig is het! Het inblikken van groenten en fruit om ze te bewaren is duizenden jaren oud. De technologie, die dankzij conserveringsmiddelen, vriezers en dergelijke tijdelijk in de vergetelheid raakte, beleeft momenteel een comeback. Het fermentatieproces dat hierdoor wordt geactiveerd, is een nuttige helper voor onze darmbacteriën, waarvan de gezondheid en diversiteit direct verband houden met ons immuunsysteem en welzijn.
Hoe werkt het?
Nu is het tijd om aan de slag te gaan – meestal bestaat de bouillon waarin de groenten terechtkomen uit azijn, zout en kruiden. In Azië wordt olie toegevoegd. Ingemaakte augurken zijn bijzonder populair, maar elke andere groente kan ook zuur worden bewaard – van champignons tot paprika’s tot uien. Je kunt ook fruit en zelfs vlees bewaren.
Inblikken is het begin van een fermentatieproces. Critici klagen over het hoge zoutgehalte dat conserven vaak hebben, maar de dosis maakt het gif. Wie regelmatig maar met mate conserven eet, heeft baat bij probiotica en antioxidanten. Er wordt gezegd dat ze beschermen tegen vele ziekten, waaronder zelfs kanker, en ook helpen bij het afvallen. Als je er echter te veel van eet, riskeer je hoge bloeddruk en maagproblemen door de hoge zoutconsumptie. Inmaken kan overigens ook zonder azijn – het bekendste voorbeeld hiervan is zuurkool, die met behulp van melkzuurbacteriën wordt gefermenteerd en geconserveerd. Naast nuttige bacteriën en antioxidanten heeft fermentatie nog een voordeel: het maakt de groenten zachter en gemakkelijker verteerbaar. Waar wacht je op? Iedereen die zijn eigen groenten inblikt, weet precies wat erin zit – en heeft ook een origineel en handig cadeau voor vrienden.
Kijk op https://www.inmakenenwecken.nl/ voor recepten voor inmaken en wecken.