Houten horloges – allemaal van hout of zo?

Horloge

Terug naar de natuur en dus naar meer individualiteit – dat moet een van de uitgangspunten zijn geweest voor de terugkeer naar hout en de productie van houten horloges. Gedurende vele decennia was hout het materiaal voor wand-, tafel- en staande klokken. Maar houten polshorloges waren iets nieuws. Ook al is het in het begin even wennen, houten horloges kunnen nu veel polsen sieren. De fabrikanten vertrouwen vooral op zeer hoogwaardige houtsoorten zoals sandelhout, walnoothout en esdoornhout. Ook de natuurlijke nerven zijn zeer welkom, omdat ze de individualiteit van elk horloge onderstrepen en het uniek maken.

Holzhelden – een horlogefabrikant met principes

Inmiddels hebben enkele bedrijven zich gespecialiseerd in houten horloges. Een van deze bedrijven is Holzhelden. Het familiebedrijf vertrouwt op houtsoorten uit gecertificeerde bosbouw – vooral zebrano en rood en zwart sandelhout. Naast horloges voor dames en heren maakt het bedrijf ook houten armbanden en hoogwaardig houten speelgoed.

Het idee voor Holzhelden dateert uit 2014. De fascinatie voor het materiaal hout en voor edele polshorloges leidde tot de productie van de Holzhelden horloges. Het nog jonge bedrijf, vol frisse en innovatieve ideeën, heeft zijn hoofdkantoor in het St. Gallen Rijndal in Zwitserland. In 2017 werd het bedrijf overgenomen door het echtpaar Ramona en Matthias Frei. “Polsen versieren met mooie horloges” als bedrijfsdoel is tot op de dag van vandaag niet veranderd.

Holzhelden hecht veel waarde aan de productie van Holzhelden horloges in de regio. Omdat ook kansarme groepen in de samenleving ondersteund moeten worden met de Holzhelden horloges, worden de verpakkingen voor de horloges gemaakt in een werkplaats voor gehandicapten. Maar ook aan het milieu denken zit diep geworteld in het bedrijf. Voor elk verkocht horloge wordt in samenwerking met “Hochstamm Suisse” een boom geplant.

Welk Holzhelden horloge is jouw favoriet?

Het kiezen van een favoriet voor deze twee unisex horlogemodellen van Holzhelden is geen kleine uitdaging. Beide horloges lijken qua ontwerp erg op elkaar en hebben beide eenvoud als belangrijkste kenmerk. Het eerste verschil zit in de gebruikte houtsoort. Beide Holzhelden horloges zijn gemaakt van sandelhout. Terwijl zwart sandelhout werd gebruikt in de BS/WE0418, schittert de RS/ST0416 in rood sandelhout – puur een kwestie van smaak. De RS/ST0416 verschilt echter van de BS/WE0418 doordat leisteen werd gebruikt in plaats van een gewone wijzerplaat. Dit geeft het horloge extra individualiteit en een plus in design. Ook qua uurwerk valt de RS/ST0416 op met het Zwitserse RONDA Powertech kaliber 585 met datumaanduiding. De BS/WE0418 heeft ook een Zwitsers RONDA Normtech kaliber 763, maar zonder datumaanduiding. Een absoluut pluspunt voor het rode sandelhouten horloge. Als je je op de kleine dingen wilt concentreren, zijn er minimale verschillen in gewicht en koffergrootte.

Dus als je waarde hecht aan een uurwerk met datumaanduiding en ook enthousiast bent over het idee van de wijzerplaat van leisteen, dan kies je zeker voor de RS/ST0416. Alle andere details van de horloges zijn meer afhankelijk van persoonlijke smaak. Niet iedereen zal voor rood sandelhout kiezen, maar zal de voorkeur geven aan het meer gereserveerde zwarte sandelhout. Als u uw horlogecollectie wilt verrijken met een Holzhelden houten horloge, dan vindt u het juiste horlogemodel – een Holzhelden houten horloge dat het hart zal veroveren!

Overigens kunnen alle modellen voorzien worden van een inscrriotie, als je het houten horloge graveren wilt.

Houten horloges – allemaal van hout of zo?
Schuiven naar boven