Als planken, planken, meubels of andere dingen van hout zijn, is het schuren van het hout een belangrijke bewerkingsstap. Dit kan met schuurpapier en met de hand, maar ook met behulp van een machine. Deze handleiding gaat over het schuren van hout, wat daarvoor nodig is en waar rekening mee moet worden gehouden.
Dit is nodig voor het schuren van hout
Voor het schilderen, glazuren of oliën is het meestal nodig om het hout te schuren. Om de verf goed te laten hechten, moet het oppervlak dienovereenkomstig worden voorbereid en licht worden opgeruwd. Als het hout geglazuurd of geolied is, neemt het na het schuren de beschermlaag beter op. Het op de juiste manier schuren van het hout is dan ook een van de essentiële voorbereidingen voor de verdere behandeling van het materiaal. Om hout te schuren, wordt zand, amaril of schuurpapier gebruikt. In principe betekenen alle drie de namen hetzelfde: een schuurmiddel wordt op een papieren of stoffen ondergrond aangebracht en met een bindmiddel vastgezet. Als de achterkant van papier is, kan deze worden gevouwen en gescheurd en is daarom meer geschikt om met de hand of met handschuurmachines te schuren. Schuurpapier op stof daarentegen is veel stabieler en wordt gebruikt voor machinaal schuren. Andere middelen zijn schuurvlies of schuurspons. Deze worden gebruikt voor profielen, rondingen en verschillend gevormde oppervlakken omdat ze zich gemakkelijk nestelen.
Kies de juiste korrel voor het schuren
Elk schuurpapier heeft een zeer specifieke korrelgrootte. Hoe groter dit getal op de achterkant, hoe fijner het schuurpapier. Bij het schuren van hout moet u schuurpapier met korrel 80 of hoger kiezen. Een lager aantal – bijvoorbeeld korrel 60 – zou schuursporen achterlaten. Voor fijne oppervlakken kan echter ook schuurpapier met een zeer fijne korrelgrootte, d.w.z. een zeer hoog aantal, worden gebruikt. Het kiezen van de juiste nerf hangt af van de behandeling, de fijnheid en de houtsoort.
Vanaf korrel 80: Met deze grove korrel kunt u massief hout voorschuren. Korrel 100 t/m 150: Deze is geschikt voor tussenschuren, maar ook voor geschaafd hout en fineer. Vanaf korrel 150 en fijner: Schuurpapier met deze fijne korrel is bedoeld voor fijn schuren.
Het hangt ook af van de spreiding
Als je hout goed wilt schuren, moet je naast de korrel ook letten op het uitstrooien van het schuurpapier. Er zijn schuurpapier met open, halfopen en dichte verstrooiing. Met de dichte verstrooiing zijn de schuurkorrels bijna zonder gaten op het schuurpapier. Dit is voor hardhout. Bij een halfopen spreiding is ongeveer 75 procent en bij een open spreiding is ongeveer 60 procent van het schuurpapier bedekt met schuurkorrel, de rest zijn gaten. Bij het schuren van hout kunnen hierdoor zowel het vrijkomende stof als de spanen naar buiten worden getransporteerd. Dit schuurpapier is dan ook zeer geschikt voor naaldhout. Deze is niet alleen zacht, maar ook rijker aan hars. Als voor het schuren van naaldhout schuurpapier met een halfopen of open korrel wordt gebruikt, verstopt het minder snel.
Schuur het hout goed met de hand of machinaal
U kunt hout met de hand schuren of met een schuurmachine. Let er bij het schuren van hout op dat u in de richting van de nerf werkt. Dit geldt zowel voor handmatig als machinaal slijpen. Anders kunnen er krassen of groeven in het hout ontstaan, die ook na een verdere oppervlaktebehandeling zichtbaar blijven. Schuur je het hout met een schuurmachine, dan is het gewicht hiervan voldoende. U hoeft geen extra druk uit te oefenen. Zorg er bij het schuren van hout met een machine voor dat het altijd in beweging is zodat het hout zo gelijkmatig mogelijk wordt geschuurd.
Het ontstane stof dient u regelmatig met een doek of borstel te verwijderen. Als je wilt dat het schuurpapier lekker in de hand ligt bij het handmatig schuren, kun je een kurken schuurblok gebruiken en het schuurpapier er omheen wikkelen. Voor grotere oppervlakken is daarentegen een lang kunststof schuurblok waarin het schuurpapier kan worden geklemd beter geschikt.