Hoe vaak moet je douchen of baden?

Badkamer

Laten we beginnen met de douche – die volgens enquêtes bijna 90 procent van de Nederlanders elke dag doet:

Sterker nog, dagelijks douchen is niet goed voor je huid. Vanuit wetenschappelijk oogpunt van vandaag is het absoluut voldoende om één of twee keer per week te douchen – 3 tot 5 minuten. En het is in ieder geval om gezondheidsredenen niet nodig om vaker te douchen. Het is echter ook duidelijk dat er andere douchesnelheden en rituelen zijn, tot twee keer per dag, voor sporters en/of om redenen van welzijn.

Maar, met al die leuke doucheaccesoires is het natuurlijk leuk om wat vaker onder de douche te staan.

U mag ook niet vaker dan één keer per week in bad gaan. En lange baden zijn niet hip, althans vanuit het oogpunt van onze huid, 15 tot 20 minuten in bad is absoluut voldoende.

Dit gebeurt er met de huid!

Voor zowel de douche als het bad geldt: Als je te lang in het water blijft en je flink inschuimt, verwijder je vaak het belangrijke lichaamseigen vet van je huid. Bovendien worden de zuurmantel en de huidflora, die eigenlijk de beste natuurlijke barrière vormen tegen bacteriën of schadelijke milieuverontreinigende stoffen, aangevallen en aangetast. Waar het op neer komt is dat je je huid kwetsbaarder maakt dan het zou zijn zonder veel te douchen of te baden.
Het dagelijks normaal wassen van je intieme zones, oksels en voeten met een doekje helpt ook tegen vervelende lichaamsgeurtjes!
Veel hangt nu echter ook af van uw persoonlijke huidconditie en de veerkracht van uw huid – en dat is heel anders van persoon tot persoon. Als je tot nu toe geen problemen hebt gehad, hoewel je elke dag doucht, hoef je (nog) niet per se je rituelen te veranderen. Maar zoals ik al zei, dagelijkse onderdompeling in water is niet nodig om hygiënische of gezondheidsredenen.
Belangrijk: gebruik zogenaamde “ph-neutrale” douche- of zeeplotions (ph-waarde 5,5) – deze tasten de beschermende film van de huid niet aan. En vermijd indien mogelijk lotions met (meerdere) geur-, bewaar- en kleurstoffen.

Hoe vaak moet je douchen of baden?
Schuiven naar boven